maandag 31 maart 2014

LOVE TO LEARN | Zomer- en wintertijd




Hoe laat is het nu eigenlijk echt?

Sinds zondag is de zomertijd weer ingegaan. Een truc om te onthouden of de klok een uur voor- of achteruit moet: in het VOORjaar gaat de klok een uur VOORuit, dus in het najaar gaat de klok achteruit. Maar wat zijn eigenlijk de redenen voor het inluiden van de zomer- en wintertijd? En hoe laat is het nu eigenlijk echt?

De zomer- en wintertijd werd onder andere bedacht door de Engelsman William Willet in 1907, maar dit werd pas ingevoerd in de Eerste Wereldoorlog door de Duitsers, in 1916. Tot in de Tweede Wereldoorlog werd er gebruik gemaakt van de verschillende tijdzones. In 1977 werd deze tijd opnieuw ingesteld in Nederland.

Reden
Een reden voor het instellen van de zomer- en wintertijd  is dat er in de zomertijd veel zonlicht verloren gaat, aangezien het ’s ochtends al vroeg licht wordt. Door de klok een uur vooruit te zetten, kunnen wij ’s avonds een uur langer van het daglicht genieten. De internationale term van ‘zomertijd’ verklapt de reden al: Daylicht Saving Time (DST).

De echte tijd
Hoe laat is het nu eigenlijk echt, zonder de zomer- en de wintertijd? De echte tijd is de wintertijd. De wintertijd is dus de standaardtijd. In het najaar gaat de klok dus weer een uur achteruit, zodat de normale tijd weer gebruikt wordt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten